Do góry

Dania główne Przepis na:

Jesienna tarta

Jesienna tarta

Autor: KulinarnyRollercoaster

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 42

Dodano: 02.12.2016

Odsłon: 395

Inspiracją do dzisiejszego przepisu był fantastyczny utwór „Hallelujah”, który w wykonaniu grupy Pentatonix ostatnio podbija Internet. Ja wcześniej usłyszałam go w innej wersji, która poruszyła mnie do żywego. I ten widok w tle…

Składniki

  • 125g masła
  • 250g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 0,5 cukinii (duża)
  • 0,5 bakłażana
  • 1 cebula (duża)
  • 1 marchewka (mała)
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (ok 3 cm)
  • 2 gałązki świeżego tymianku (ok 3 cm)
  • 0,5 opakowania sera typu feta
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • 1 jajko
  • 100g śmietany 18% (0,5 kubeczka)
  • odrobina bułki tartej
1-2 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw należy zrobić ciasto kruche, które robi się tak samo do słodkich wypieków jak i do wytrawnych. Pisałam o tym przy okazji przepisu na ciastka kruche. Różnica jest taka, że zamiast cukru pudru dodajemy sól. Chociaż w tym wypadku ciasto jest zrobione troszeczkę inaczej, przede wszystkim jest go znacznie mniej, więc nie dzielimy go. Jego ilość idealnie pasuje na formę o średnicy 28cm. Na ciut większą foremkę ciasta też powinno starczyć.

  2. Formę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, a następnie wyłóż ciastem. Można też użyć papieru do pieczenia. Nadmiar ciasta na brzegach należy odciąć, a spód ponakłuwać widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopi C na środkowej półce przez 15 min.

  3. Farsz przygotuj w następujący sposób:
    Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oleju. Cukinię i bakłażana umyj i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do cebulki. Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dopraw farsz solą i pieprzem, a następnie podlej winem. Poczekaj ok 2 min aż alkohol odparuje i przykryj warzywa. Duś je do miękkości.

  4. Na upieczone ciasto wyłóż podduszone warzywa. Posyp całość fetą pokrojoną w kostkę, a na wierzch połóż gałązki świeżych ziół.
    Całość piecz prze ok 20 min. Po tym czasie polej tarte rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Zapiekaj całość jeszcze przez ok15 min.
    Początkującym proponuję zrobienie tarty na gotowym cieście francuskim. Ja też od tego zaczynałam moją przygodę z tartami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń