Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jesienne daube z wołowiny"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1047
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 94
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1047
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 94
Składniki
Dzień wcześniej włóż do miski pokrojone na kawałki mięso – jak na gulasz.
Zalej je winem, włóż suszone gałązki ziół (bouquet garni), pokrojone w cieniutkie krążki marchewki i czosnek w całych ząbkach oraz pokrojoną w piórka cebulę, dodaj ziarenka pieprzu, goździki i gałkę muszkatołową.
Następnego dnia podsmaż w garnku pokrojony boczek, odsącz marynatę i wrzuć do garnka z boczkiem i odrobiną oleju wyłowioną z niej wołowinę, cebulę, marchewkę oraz czosnek.
Dobrze wszystko podsmaż, na koniec zalej całość czerwonym winem z marynaty i 1/2 litra cieplej wody.
Dodaj sól oraz pieprz i gotuj na małym ogniu przez 4 godz. Na pół godz. przed podaniem dania wrzuć pokrojone grubo śliwki.
Jesienne daube z wołowiny możesz podawać z ziemniakami z wody lub zapiekanymi w piekarniku i dobrą sałatą z sosem vinegrette.
Bon appetit!Źródło: Świat kobiety