Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jesienne szaszłyki drobiowe z kukurydzą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Kukurydzę wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj bez soli 15-20 minut. Wyjmij, osącz, ostudź, a potem pokrój w grubsze plastry.
Pierś kurczaka oczyść, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki. Paprykę umyj, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Nadziewaj na nie pokrojoną w krążki kukurydzę, kawałki kurczaka i papryki. Szaszłyki oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Przełóż na ruszt i opiekaj 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Pomidory sparz, obierz. Miąższ posiekaj. Wymieszaj z poszatkowaną cebulką. Dopraw sokiem z limonki, olejem, solą, pieprzem i cukrem. Jogurt połącz ze śmietaną. Dodaj posiekane zioła, posól. Szaszłyki podawaj z sosami.
Nie dodawaj soli do wody, w której gotujesz kolby kukurydzy. Sprawi ona bowiem, że ziarna będą twarde. Kukurydzę należy solić dopiero po wyjęciu z garnka. Do wody warto natomiast wsypać cukier (łyżeczka na litra wody), który wydobędzie smak przyrządzanego warzywa.
Czas ok. 45 min; porcja – 370 kcal, cena 4,20 zł.Źródło: Świat kobiety