Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jesienny talerz"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 186
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 115
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 186
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 115
Składniki
Zagotuj w garnku 4 szklanki wody z łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju. Do wrzącej wody wsyp kaszę gryczaną. Mieszaj delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.
Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, zmniejsz płomień (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) i przykryj garnek. Gotuj ok. 15 minut. Nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania. Po 15 minutach garnek zdejmij z ognia. Odstaw na 10 min. Zdejmij pokrywkę, wsyp pieprz do smaku, delikatnie przemieszaj. Po kolejnych 5 min kasza jest gotowa.
W tym czasie obierz cebule, pokrój je na ósemki. Oczyść, opłucz i osusz marchewki. Pokrój je w plasterki. Ząbek czosnku pozbaw osłonki, również pokrój w plastry.
Papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchew, smaż, mieszając 5 minut. Dodaj papryki i czosnek. Smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa wyłóż na kaszę. Posyp posiekaną natką.Źródło: Świat kobiety