Do góry

Desery Przepis na:

Jeżyki z żurawiną

Jeżyki z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Jeżyki z żurawiną"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • po 10 dag suszonej żurawiny i grubo posiekanych orzechów laskowych
  • ew. cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą oraz płatkami owsianymi. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa zrobi się puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka.

  2. Całość utrzyj mikserem. Następnie porcjami domieszaj sypkie . Gdy się połączą, wsyp żurawinę oraz orzechy. Wymieszaj ciasto łyżką.

  3. Za pomocą dwóch łyżek uformuj owalne ciasteczka. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.

  4. Piecz po 15–20 minut. Ostrożnie zdejmij z blach. Wystudź. Ewentualnie oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń