Do góry

Desery Przepis na:

Jogurt domowy wiśniowy

Jogurt domowy wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 166

Jednymi z najzdrowszych produktów mleczarskich są napoje fermentowane (jogurt, kefir, kwaśne mleko). Dostarczają nam witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i probiotyków, czyli bakterii kwasu mlekowego o właściwościach prozdrowotnych. A połączenie tego specyfiku z owocami podnosi jego walory zdrowotne. Jogurt owocowy zrobiony w domu to nic trudnego. I w dodatku zawiera tyle cukru ile chcecie. Można go przygotować na bazie dżemów, konfitur, musów, owoców świeżych lub mrożonych. Ja przygotowałam na mrożonych wiśniach.

Składniki

  • Mleko pasteryzowane (najlepiej mikrofiltrowane)
  • Szczepionka termofilna jogurtowa lub inny jogurt naturalny
  • Owoce (dżem, konfitura, mus)
  • Cukier (1 łyżka) lub inny zamiennik np. ksylitol, stewia, miód
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Mleko pasteryzowane ogrzać do temp. 40-45 st. C i przygotować jogurt (Jak? Zapraszam do mojego przepisu: Jogurt domowy).

  2. 2. Owoce rozmrozić i połączyć z jogurtem. Osłodzić (lub nie).
    3. Zmiksować blenderem.
    Gotowe.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń