Do góry

Przekąski Przepis na:

Jogurt grecki.

Przepis dnia 2012-03-22
Jogurt grecki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 17840

Oryginalny jogurt grecki ma się nijak do tego który kupujemy w Polsce.Są to jogurty ,,typu greckiego"Kto miał możnośc popróbowania oryginalnego na pewno przyzna mi rację...A więc skąd mamy wziąśc jogurt grecki? po prostu zrobic :)

Składniki

  • Mleko pełne 3,2%, 2 litry
  • śmietana 12 lub 18%, 1 mały kubeczek
  • jogurt naturalny bez żelatyny, 1 kubeczek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko i śmietanę podgrzewamy do temp. 43C sprawdzic ! to ważne ! Następnie dodajemy opakowanie jogurtu naturalnego, dobrze mieszamy i odstawiamy na noc, przykryte w ciepłym nieprzewiewnym miejscu (nie ruszac!).Ponieważ wczoraj nie działało u mnie centralne,garnek z mlekiem zawinęłam w koc i tak pozostawiam do rana.

  2. Następnie wygotowaną ściereczką wyściełamy durszlak, wkładamy ostrożnie nasz jogurt i pozostawiamy na kilka godzin aby odcedzic zbędną ciecz. Gęstośc jogurtu zależy od naszych upodobań, ja lubię dośc gęsty,dlatego też odcedzam dokładnie.Wkładam jogurt do szklanego naczynia i przechowuję w lodowce. Odbieram 3-4 lyzki i pozostawiam na "zaczyn" następnej partii (w zamrażalniku) w ten sposób nie kupuję już jogurtu naturalnego.Własny wyrób jogurtu nie jest pracochłonny potrzebuje tylko czasu aby "dojrzec" a wierzcie mi smak swojskiego wyrobu jest oczywiście nie do pokonania! Ostatnio zrobiłam bez śmietany i też udał się wspaniale...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jultyne 30 marca 2012 Witam!
Super smakowicie wygląda to cudo.
Jestem wielką amatorką jogurtu greckiego. Sama jeszcze nigdy nie robiłam więc z chęcią spróbuję.
Pozdrawiam

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 26 marca 2012 Witam! Jogurt wygląda wspaniale. Mam pytanie: jakiego mleka należy użyć? W sklepach dominuje mleko pasteryzowane, domyślam się, że nie o takie chodzi. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 23 marca 2012 Kasius przechowuję go w szczelnie zamkniętej szklanej misce i myślę,że około tygodnia :)) Moi domownicy nie pozwolą mu postac i znika po kilku dniach.Jakubie zapewniam Cię,że to nie jest żaden problem techniczny...jak zwykle musisz się podroczyc ? :))

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasius23 22 marca 2012 A ja mam pytanko - jak długo zachowuje on świeżość w lodówce?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 22 marca 2012 Dziękuję Wam wszystkim za komentarze :))
Biankorossa ilośc jogurtu zależy od tego jaką gęstośc chcesz osiągnąc.Ja do niektórych potraw potrzebuję gęsty jogurt i wtedy odcieka dłużej i jest go mniej.Natomiast gdy chcę zrobic taki do picia to nie odcedzam go w ogóle ale wtedy nie jest to jogurt grecki :)Ten na zdjęciu jest bardzo gęsty a wyszło mi go około 900 gram.
Renko taką właśnie konsystencję ma jogurt grecki,możesz go wyłożyc z wiadereczka na talerz i nie rozjedzie się )

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 marca 2012 Ja widzę tu twaróg ,a gdzie jest jogurt?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 21 marca 2012 Ciekawy pomysł, zabieram do ulubionych :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 marca 2012 Baardzo ciekawy przepis, dodaje do ulubionych.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 21 marca 2012 Ja napiszę tylko mniam wygląda pysznie i może się skuszę na zrobienie tej pyszności i będzie to mój pierwszy raz:-)))

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 21 marca 2012 Wygląda jak domowy twaróg, chętnie wypróbuję Twój przepis. Ciekawi mnie jedna rzecz jaka jest wydajność -ile Ci wyszło jogurtu z podanej ilości, nie wiem czy to mały czy duży talerz?:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń