Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowa galaretka

Jogurtowa galaretka

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowa galaretka"

Składniki

  • 5 g żelatyny
  • 200 ml wody
  • 20 g cukru
  • 200 g sezonowych owoców
  • 400 g jogurtu naturalnego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw w naczyniu do spęcznienia na około 5 minut.

  2. Podgrzej żelatynę, lecz nie doprowadzaj do wrzenia i odstaw. Dodaj cukier, owoce i wymieszaj.

  3. Wlej na dno filiżanek owocową żelatynę i schładzaj w lodówce aż do stężenia. Następnie przełóż kolejną warstwę jogurtem. Powtórz czynność przekładania warstwami.

  4. Na górze udekoruj warstwę jogurtu owocami, które zostały. Czas przygotowania: 30 minut 117 kcal/1 porcja

  5. Pogromcy galaretki

  6. Nie wszystkie owoce nadają się, by dodać smaku pysznej galaretce. Kiwi, papaja i ananas zawierają enzymy takie jak aktynidina oraz papaina, które rozkładają białko zawarte w żelatynie, dzięki której galaretki tężeją.

  7. Aby zapobiec kulinarnej katastrofie, można sparzyć te owoce wrzątkiem i wkładać do ścinającej się galaretki możliwie jak najpóźniej.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń