Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowce z nutką ajerkoniaku"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1059
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 119
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1059
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 119
Składniki
Przesiej mąkę. Mleko zagotuj z wodą, masłem, cukrem i solą. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp mąkę. Energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ponownie podgrzej przez 3–4 minuty, ciągle mieszając. Przełóż do miski, miksuj, dodając po jednym jajku. Kolejne jajko wbijaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z ciastem.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj (za pomocą szprycy z grubą końcówką) po porcji ciasta. Piecz w 200 st. przez ok. 25 minut. Zostaw ptysie na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Jogurt połącz z cukrami. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem i ajerkoniakiem. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody i wlej cienkim strumieniem do kremu. Wymieszaj.
Ptysie poprzekrawaj. Spody napełnij kremem. Ułóż owoce (winogrona przekrój i wypestkuj). Przykryj wierzchami, oprósz cukrem.Źródło: Tina