Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowe ciasto z malinami i pomarańczą

Jogurtowe ciasto z malinami i pomarańczą

Autor: annapiedziak

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1385

Dodano: 08.01.2017

Odsłon: 539

Wilgotne i jogurtowe, a pachnące niemożliwie!

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 i ½ szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do posypania formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23-24cm smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy, a następnie wyciskamy z niej sok.

  2. ROBIMY CIASTO

    Dwie i pół szklanki mąki pszennej mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, a następnie razem przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy do niej ekstrakt migdałowy, sok oraz skórkę startą z pomarańczy i miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy masa maślana stanie się jednolita, dodajemy jogurt i ponownie miksujemy przez chwilę. Teraz odkładamy maszynę i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
    Nadszedł czas na maliny. Wkładamy je do osobnej miski (jeśli wykorzystujemy owoce mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej!) i zasypujemy połową szklanki mąki. Mieszamy dokładnie, aby mąka pokryła wszystkie owoce, gdyż dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia. Zostało nam już tylko przesypać nasze maliny do ciasta i jak najdelikatniej wmieszać owoce w masę, uważając, by nie porozgniatać ich zanadto. Nie jest to zadanie proste, gdyż ciasto jest bardzo gęste i zwarte.
    Gdy już się z tym uporamy, przekładamy ciasto do formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.

  3. PIECZEMY CIASTO

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 70-80 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości, rodzaju i dojrzałości malin, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 70 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń