Do góry

Dania główne Przepis na:

Jogurtowe kluski kładzione

Jogurtowe kluski kładzione

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 2780

Dodano: 18.05.2017

Odsłon: 4148

Szybsza i równie smaczna alternatywa dla szarych klusek

Składniki

  • Jogurt naturalny grecki 500 gram
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka ok. 12 łyżek (zależy od gęstości jogurtu)
  • Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • Szczypta soli
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy jogurt naturalny z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i żółtkami. Dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy, aż powstanie jednolita masa.

  2. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Przekładamy je do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki).

  3. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, kładziemy łyżką kluski (łyżkę najlepiej jest moczyć w gorącej wodzie, żeby kluski się od niej odklejały). Gotujemy ok. 1-2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń