Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowe lody chałwowe z orzechami włoskimi

Przepis dnia 2012-07-16
Jogurtowe lody chałwowe z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 5475

Domowe, jogurtowe, 'treściwe', pyszne i ZIMNE ;) idealne na upały :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone.

  2. Ubić śmietanę, dodać jogurt naturalny i cukier (jeśli to cukier zwykły to lepiej go wcześniej rozpuścić w jogurcie). Wszystko ubić jeszcze przez chwilę. Wlać mleko i miksować do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować na jak najgładszą masę, ostatnie dodać posiekane orzechy. Wszystko dobrze wymieszać.

  3. Jeśli jest się szczęśliwym posiadaczem maszyny do lodów wystarczy wlać masę do niej i pozwolić jej dokończyć dzieła :). JA nie jestem, więc przelałam do pojemnika po lodach, jeszcze raz zmiksowałam i włożyłam do zamrażalnika. Wyciągałam mniej więcej co godzinę i miksowałam ponownie. Postąpiłam tak około 4-6 razy i zostawiłam lody na noc w zamrażalniku.

  4. UWAGA! Lody nie są aksamitnie gładkie, ani nie należą do lodów miękkich. Są twarde i bardzo lodowe. Przed podaniem dobrze jest je wcześniej wyciągnąć, żeby się trochę łatwiej nabierało i nakładać przy pomocy ciepłej łyżki / gałkownicy (u mnie narzędzie do robienia kulek z melona lub arbuza- dlatego sa takie małe).

  5. Inspiracja: mojewypieki.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 09 lipca 2012 Ale,tu dziś pysznosci serwujesz:-) Do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń