Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowe minipizze"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 40
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, drożdże i łyżkę oliwy. Na koniec, cały czas mieszając, wlewaj stopniowo 15 dag jogurtu. Wyrób gładkie ciasto, odstaw na godzinę.
Mięso oczyść, opłucz i osusz, pokrój w plasterki. Oprósz je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż mięso z dwóch stron na złoty kolor, zdejmij, odstaw do schłodzenia.
Zagniecione ciasto podziel na cztery kawałki. Każdy rozwałkuj na okrągły placek. Pozostały jogurt wymieszaj z pesto. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem, posmaruj placki.
Na wierzchu rozłóż przesmażone mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną w krążki paprykę. Posyp startym parmezanem. Piecz 10 minut w 220 st. Skrop łyżką oliwy, ozdób bazylią.
Czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 4,30 zł.
Ciasto na pizzę możesz wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia w maszynce do chleba. Zaoszczędzisz czas i siły.
Spód będzie bardziej chrupiący, gdy do przyrządzenia go użyjesz dwóch rodzajów mąki (pszennej i kukurydzianej) oraz więcej oliwy. Dodatek jogurtu przyspieszy zaś wyrastanie ciasta na pizzę.Źródło: Świat kobiety