Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowe pucharki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 217
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 217
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Brzoskwinie umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, przekrój na połówki. Usuń pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, możesz też wcześniej ułożyć brzoskwinie na sicie, sparzyć wrzątkiem, a potem przelać zimną wodą i obrać. Owoce z puszki osącz z zalewy i również pokrój.
Mrożone jeżyny lub owoce leśne włóż do rondelka (nie rozmrażaj). Posyp 2 dag cukru, gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.
Do miseczki wlej gęstą kwaśną śmietanę. Dodaj jogurt naturalny (może być typu greckiego) oraz pozostały cukier. Wymieszaj. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp płatki migdałowe, upraż na złoty kolor.
Przygotuj cztery szklane pucharki lub kieliszki. Na ich dnie rozłóż część pokrojonych brzoskwiń. Warstwę brzoskwiń zalej częścią sosu z jeżyn (lub owoców leśnych).
Na kolorowej warstwie owoców ułóż połowę masy śmietanowo-jogurtowej. Następnie ponownie rozłóż do pucharków pokrojone brzoskwinie i polej je sosem owocowym. Umieść pozostałą masę śmietanowo-jogurtową.
Jeśli zamiast pucharków masz wąskie kieliszki, napełniaj je aż do wyczerpania składników. Gotowy deser udekoruj kawałkami brzoskwiń, a także posyp uprażonymi migdałami.
czas ok. 20 min; porcja – 320 kcal, cena 3,70 złŹródło: Świat kobiety