Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec na herbatnikach

Jogurtowiec na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Jogurtowiec na herbatnikach"

Składniki

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • cukier puder do smaku
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • 5 g żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 2 opakowania herbatników
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretki przygotowujemy według informacji na opakowaniu. Rozlewamy do misek i pozostawiamy do stężenia. W tym czasie do mleka dodajemy żelatynę i pozostawiamy, by napęczniała. Formę wykładamy folią spożywczą.

  2. Galaretki kroimy w kostkę. Jogurt słodzimy do smaku cukrem pudrem. Mleko podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do jogurtu i wszystko razem miksujemy.

  3. Na środku formy rozkruszamy trzy herbatniki. Połowę jogurtu wylewamy do formy. Wykładamy część jednej galaretki, następnie drugiej i trzeciej. Wylewamy drugą część jogurtu i wykładamy pozostałe kawałki galaretki. Wyrównujemy powierzchnię. Układamy herbatniki ściśle obok siebie. Całość pozostawiamy do stężenia. Wyjmujemy z formy. Polewamy sosem truskawkowym.

  4. Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji 1,50 zł.

  5. Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 4,9 g/Tłuszcz 2,2 g/Węglowodany 17 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń