Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec "owoce leśne"

Jogurtowiec owoce leśne

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 2349

Ciasto na biszkopcie budyniowym z kremem jogurtowym z owocami leśnymi. Ciasto z galaretką z czarnymi jagodami. Ciasto z bitą śmietaną i tartą czekoladą, tortowe bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajka -1 szklanka cukru -3 budynie waniliowe
  • -1 czubata łyżka mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM JOGURTOWY:
  • -250 g. śmietanki 30 % -1200 g.jogurtu z owoców leśnych
  • -80 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody(trochę więcej)
  • CIASTKA:-ok. 200 g. biszkopcików
  • GALARETKA:
  • -4 galaretki jagodowy smak (po 47 g.na 375 ml.wody)
  • -1 l. wody -1 szklanka czarnych jagód (dałam mrożonych)
  • BITA ŚMIETANA:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -10 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • DO POSYPANIA: -50 g. mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej z papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Można nasączyć jakimś sokiem z wodą.

  2. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt i miksować.Na koniec dolewać letnią żelatynę i też zmiksować, ale nie za długo.Wyłożyć na biszkopt.

  3. Poukładać biszkopciki i schłodzić.

  4. galaretka- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, w/g przepisu na opakowaniu.Dodać jagody i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na ciasto i ponownie schłodzić.

  5. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na galaretkę.

    góra- Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać górę ciasta. Całość schłodzić. Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń