Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec z porzeczką, ananasem i galaretką

Jogurtowiec z porzeczką, ananasem i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3847

Dodano:

Odsłon: 445

Ciasto na biszkopcie japońskim, dwukolorowym. Ciasto z kremem jogurtowym, owocami i galaretką. Ciasto winne, idealne na upały, pyszne.

Składniki

  • CIASTO JAPOŃSKIE:
  • -9 żółtek -60 g. cukru -sok z 1/2 cytryny -160 g. mąki
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -75 g. mleka -90 g. oleju
  • -9 białek+szczypta soli -150 g. cukru -2 łyżki kakao
  • DO NASĄCZENIA: -sok z ananasa
  • KREM JOGURTOWY:
  • -800 g. jogurtu greckiego -500 g. serka mascarpone
  • -330 ml. śmietanki 30 % -140 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -35 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OWOCE:
  • -ok.1 l. porzeczki czerwonej a trochę czarnej -ananas z puszki
  • GALARETKA:
  • -1,5 l. wody -5 galaretek przezroczystych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i sokiem, na puch.
    Przesiać tam mąkę z proszkiem. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.Ciasto rozdzielić na pół i jedną część wymieszać z przesianym kakao.

  2. Na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto.

  3. Ciemne lać pasami. Ja dałam do rękawa cukierniczego, bez tylki i wyciskałam w ciasto.

  4. Nożem poprzeciągać ciasto w dół i górę, tworząc, esy-floresy.

  5. Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
    Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
    Biszkopt włożyć do blaszki zabezpieczonej wyżej boki. Nasączyć sokiem z ananasa.

  6. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki i ubić z fixem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.

  7. owoce-porzeczkę umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Rozsypać na kremie. Ananas odsączyć i pokroić w kawałeczki, porozrzucać na porzeczkę. Ciasto schłodzić.

  8. galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozmieszać tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na placek. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 lipca Cudowne ciasto, i ta kompozycja w galaretce- piekne.
Przeoczylam pare Twoich ciast i teraz nadrabiam zalegalosci :)))
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń