Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne

Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 2530

Dodano: 09.05.2017

Odsłon: 4029

wspaniałe, lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami :-)

Składniki

  • przepis na małą tortownicę o średnicy 20cm BISZKOPT - 3 jajka -5 łyżek mąki pszennej
  • -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao
  • MASA JOGURTOWA
  • -3 gęste jogurty naturalne po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu -7 łyżek cukru pudru
  • -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej
  • DODATKI -truskawki -bita śmietana
  • PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu.

    Białka oddzielamy od żółtek.
    Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.

    Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao.Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy.

    Biszkopt pieczemy około 10 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.

  2. Gdy ostygnie ponczujemy.

    Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż.Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek cieciem do obręczy.


  3. MASA JOGURTOWA

    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dokładnie studzimy pilnując by była letnia, ale wciąż płynna.


    Jogurty dzielmy na pół, czyli 1,5 jogurtu dajemy do jednej miski i 1,5 do drugiej.

    Do pierwszej miski z jogurtem dajemy 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany
    miksujemy.

  4. Do drugiej 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao
    miksujemy


  5. Następnie do mas dodajemy po połowie ostudzonej żelatyny, wlewamy ja miksując, nie miksujemy długo.


    Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko


    Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas.

  6. następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo.

    I wsadzamy do lodówki.

    Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki.


  7. Ściągamy obręcz tortownicy.


    Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe i pięknie wygląda.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń