Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 882

Dodano:

Odsłon: 1868

Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :)

Składniki

  • Ser:
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • półtorej szklanki świeżego agrestu
  • pół szklanki borówek amerykańskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

  2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

  3. Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.

  4. Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

  5. Podanie: Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń