Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowy piegus z marmoladą

Jogurtowy piegus z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4902

Dodano:

Odsłon: 476

Ciasto na spodzie makowym z masą jogurtową. Ciasto z posypką z kawą inką, pieczone.

Składniki

  • SPÓD:
  • -250 g. masła -3 jajka -3/4 szklanki cukru
  • -1/2 szklanki suchego maku -2 szklanki mąki
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -parę kropli olejku migdałowego
  • DO POSMAROWANIA:-500 g. marmolady
  • MASA JOGURTOWA:
  • -800 g. jogurtu greckiego -350 g. twarogu naturalnego
  • -1 szklanka cukru -2 jajka -3 białka-żółtka do kruszonki
  • -2 białe budynie
  • KRUSZONKA:
  • -100 g. masła -100 g. cukru -1 cukier waniliowy -3 żółtka
  • -250 g. mąki -2 łyżki kawy Inki -1/2 łyżeczki proszku do piecz.
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. spód-Zmiksować masło i jajkami i cukrem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mak, olejek i zmiksować.Rozsmarować na blaszkę 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.Surowe ciasto posmarować marmoladą.

  2. masa-Zmiksować jajka z białkami i cukrem, dodać jogurt i ser. Wymieszać na niższych obrotach miksera. Przesiać budynie i zmiksować. Wylać na marmoladę.

  3. kruszonka-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać kawę i zmiksować na ''gruby żwirek''.
    Rozsypać na placek i piec ok.50 min. w 175 *C.

    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem, kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń