Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowy sernik truskawkowy

Jogurtowy sernik truskawkowy

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 1892

Dodano: 25.05.2017

Odsłon: 17330

Lekki, smaczny, owocowy sernik na zimno...Mniam!

Składniki

  • Spód :
  • biszkopty podłużne 150 g
  • masło 100 g
  • Warstwa serowa :
  • serek mascarpone 250 g
  • jogurt grecki 400 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • Masa truskawkowa :
  • truskawki 400 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • jogurt naturalny 200 g
  • Masa śmietanowa :
  • śmietana 30 % 300 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • Do ozdoby :
  • truskawki świeże 6-7 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopty zmiksować i połączyć z ciepłym, stopionym masłem. Wyłożyć dno okrągłej formy, schować do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ser zmiksować z jogurtem i cukrem na gładka masę. Do masy serowej przelać żelatynę i szybko połączyć. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód. Schować do lodówki na kilka godzin ( u mnie 4) aż masa stężeje.

  2. Zmiksowane truskawki (u mnie rozmrożony mus) połączyć z cukrem i jogurtem za pomocą miksera. Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i zahartować łyżką masy truskawkowej i przelać do reszty, zmiksować. Gotową masę przelać na masę serową i schować do lodówki na całą noc.

  3. Następnie ubić z dodatkiem cukru śmietankę na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta i równo rozsmarować. Na koniec przystroić świeżymi truskawkami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń