Do góry

Zupy Przepis na:

Juszka

Juszka

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1651 Ocena: 38176

Dodano: 26.08.2017

Odsłon: 1748

Przepis ten pochodzi z bloga Zagłębie od Kuchni, temat nam bardzo bliski, Gliwice i okolice, i oczywiście kuchnia. Miło powspominać dziecięce chwile…przepis od razu wylądował w naszym schowku i po krótkiej chwili danie wylądowało na talerzu. Pyszne, treściwe, bez zbędnych ale. Bierzcie, kosztujcie, smakujcie i powielajcie.

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z obranych jarzyn robimy wywar. Zalewamy zimną wodą (2,5 l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i solimy do smaku (tak na oko z 1 łyżeczkę).
    Cebule obieramy, opalamy i dodajemy do wywaru.
    Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę, a sam wywar przecedzamy.
    Następnie dodajemy do niego (wywaru warzywnego) kaszę, gotujemy maksymalnie do 10 min (można krócej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (1x1 cm), gotujemy do ich miękkości.
    Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekanymi natkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 26 sierpnia Jak ja bylam mala dziewczynka, to nazywalo sie to FITKA i bylo bez zadnego przecedzania. Marchewka, pietruszka, seler, kartofelki (zachecam do udzialu w konkursie na wiersz o kartoflu), lyzka maselka i dawaj!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 sierpnia nie dodajemy żadnego tłuszczyku,ani łyżki masła?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń