Do góry

Przekąski Przepis na:

Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14404

Dodano:

Odsłon: 394

Przepis z książki "Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano". Smaker podesłał więc korzystamy.

Składniki

  • 1 duży kabaczek ( ok. 1 kg )
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • Sos ; 5 pomidorów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz.

    Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę.

    Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebula, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Sos : pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pulpę pomidorową mąką.
    Doprawiłem solą i pieprzem.

    Gotowy kabaczek pokroiłe na grube plastry, polałem sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń