Do góry

Dania główne Przepis na:

Kabaczki nadziewane mięsem z piersi indyka i kaszą orkiszową

Kabaczki nadziewane mięsem z piersi indyka i kaszą orkiszową

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 2061

Dodano:

Odsłon: 1482

Dzisiaj zapraszam Was na zapiekane kabaczki, nadziewane delikatną mieloną piersią z indyka, kaszą orkiszową, suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami. Całość mocno doprawiona do smaku, ukryta pod serową pierzynką, serwowana w towarzystwie sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany. Już po jednej porcji popadniecie w błogostan, a jeśli najdzie Was ochota na kolejną - nie krępujcie się, w końcu należy się nam coś od życia ;-) Koniecznie zjedzcie z ukochaną osobą, bo i kulinarnym szczęściem warto się dzielić.

Składniki

  • 3 młode średniej wielkości kabaczki lub cukinie
  • 500 g piersi z indyka
  • 1,5 woreczka ugotowanej kaszy orkiszowej
  • 2 jaja (L)
  • garść oliwek zielonych nadziewanych papryką
  • 10 suszonych pomidorów
  • 80 g koncentratu pomidorowego (najmniejszy słoiczek)
  • 12 plastrów sera Edamskiego
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml wody
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub 1 łyżeczka Vegetty
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś opłukać, pokroić na kawałki i zemleć w maszynce do mięsa na drobnych oczkach (wystarczy 1 raz).
    Na teflonowej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć na złoty kolor. Kiedy się zetnie (zmieni kolor na biało - szary), dodać przyprawę, dosolić i zetrzeć pieprz do smaku.

  2. Mięso najlepiej jeszcze na patelni rozdrabniać drewnianą lub teflonową łyżką, aby jego kawałki były jak najmniejsze. Po usmażeniu odstawić z ognia i przestudzić.
    Do miski wsypać ugotowaną wcześniej kaszę, wrzucić indyka, oliwki przekrojone na pół oraz wcześniej pokrojone w grubszą kostkę pomidory suszone.
    Wymieszać całość, wbić jajka, jeśli zajdzie potrzeba - doprawić do smaku, ponownie wymieszać i odstawić na czas przygotowania kabaczków.

  3. Kabaczki opłukać, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na dwie części i wydrążyć gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką do formowania kulek z owoców lub zwykłą do herbaty). Każdą z połówek ponakłuwać w kilku miejscach widelcem tak, by nie przebić się przez skórkę i osolić wnętrze. Po kilku minutach spłukać sól pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

  4. Nadziewać warzywa wcześniej przygotowanym farszem, na każdym położyć 1 plaster sera uprzednio pokrojony na ćwiartki.

  5. Tak przygotowane warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W wysokim kubku wymieszać ciepłą wodę z koncentratem pomidorowym i kostką rosołową (lub Vegettą) , podlać zalewą cukinie.
    Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie ściągnąć folię, dołożyć po połowie plasterka sera na wierzch i piec jeszcze około kwadransa do delikatnego zrumienienia sera.
    Serwować polane sosem pomidorowym, w którym się dusiły i kwaśną śmietaną.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń