Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka w glazurze

Kacze udka w glazurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 17

Przepis wart wypróbowania: "Kacze udka w glazurze"

Składniki

  • 6 udek kaczki
  • 2 duże soczyste pomarańcze
  • 20 dag surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • olej
  • 1
  • 5 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka kacze umyj, osusz i ułóż w nasmarowanej olejem brytfannie. Oprósz je solą i skrop sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz ok. 50 minut. Co pewien czas podlewaj udka wytapiającym się tłuszczem.

  2. Boczek pokrój w plasterki. 2-3 plasterki posiekaj w kosteczkę. Obierz cebule, pokrój na ósemki. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki. Plasterki boczku, cebulę i marchew wrzuć do brytfanny. Udka posyp posiekanym boczkiem. Piecz jeszcze 20 min.

  3. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj z miodem, sokiem z drugiej pomarańczy, solą oraz pieprzem do smaku. Udka posmaruj glazurą. Zapiekaj 3-4 min. Podawaj z marchewką, cebulą i boczkiem.

  4. porcji, czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 5 zł.

  5. Podczas pieczenia kaczki, nie należy nakłuwać mięsa. Powoduje to bowiem wyciekanie cennych soków. Mięso może po upieczeniu być suche i łykowate. Nie powinno się również zbyt często otwierać piekarnika, bo para zacznie się ulatniać, a wilgotność w piekarniku obniży się.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń