Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka z kapustą jarzębinową

Kacze udka z kapustą jarzębinową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Kacze udka z kapustą jarzębinową"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj kapustę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie obsmaż na oliwie. Dodaj kapustę i kminek. Całość dopraw solą i pieprzem. Według upodobania osłodź cukrem lub dopraw octem. Gotuj przez ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wlej kompot jarzębinowy z owocami, posyp mąką, zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.

  2. Ziemniaki ugotuj, ostudź w lodówce i zetrzyj na tarce. Połącz z kaszą manną oraz jajkami. Wsyp sól i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę suchą bułkę i wysmażony boczek.

  3. Dokładnie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki jednakowej wielkości. Wrzuć je do posolonego wrzątku i gotuj przez ok. 5 minut. Wyciągaj łyżką cedzakową na talerz.

  4. Udka umyj i osusz. Posyp je solą oraz pieprzem. Obie cebule obierz i pokrój w półksiężyce, a słoninę w kostkę. Wszystkie włóż do brytfanny, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170°C przez ok. 60 minut. Udka podawaj z czerwoną kapustą, knedlami i wypieczonym sosem. Udekoruj gałązką tymianku.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń