Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka z piekarnika

Kacze udka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 3787

Dodano:

Odsłon: 403

Przygotowanie tego smacznego mięska nie jest specjalnie trudne. Warto od czasu do czasu je sobie zafundować. Smak wyśmienity. Polecam.

Składniki

  • 5 kaczych udek
  • przyprawy:
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka, 1 łyżka suszonego rozmarynu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka umyć i ewentualnie poobcinać nadmiar tłustych części. Osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć solą, pieprzem, papryką. Posypać rozmarynem. Dać do lodówki na jakieś 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Należy je wcześniej nieco posmarować oliwą. Przykryć pokrywą. Piec w nagrzanym piekarniku
    do 180 st. C około 11/2 godziny. W czasie pieczenia z udek wytrąci się tłuszcz, który można wykorzystać do polania np. ziemniaków. Wart też pomyśleć o dodaniu do obiadu surówki. Polecam moje przepisy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń