Do góry

Przekąski Przepis na:

Kacze żołądki w galarecie z pieczarkami i warzywami.

Kacze żołądki w galarecie z pieczarkami i warzywami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1066 Ocena: 11218

Dodano:

Odsłon: 4504

Wyrób parzony w osłonce barierowej termokurczliwej, uzyskany poprzez połączenie gotowanych żołądków z kaczki i mieszanki warzyw konserwowych takich jak marynowane pieczarki, zielony groszek i marchew. Całość zalana klarowną, odpowiednio doprawioną, aromatyczną zalewą z żelatyną. Podajemy jako zimną przystawkę lub pokrojone w plasterki z chlebem.

Składniki

  • kacze żołądki 1 kg
  • groszek konserwowy 25 dag (1 słoiczek 400 g)
  • marynowane pieczarki 32 dag
  • włoszczyzna młoda
  • peklosól 10 g
  • sól warzona 10 g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • Składniki zalewy:
  • żelatyna 75 g/ 500 ml
  • wywar z gotowania warzyw
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki czyścimy, myjemy, odcinamy z nich twardsze części, płuczemy i osuszamy. Żołądki posypujemy mieszanką peklosoli i soli warzonej, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, dokładnie mieszamy.

  2. Umieszczamy w pojemniku. Pojemnik wstawiamy do lodówki. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  3. Po okresie peklowania parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 3 godziny (do odpowiedniej miękkości). W między czasie gotujemy wywar z włoszczyzny.

  4. Ugotowaną marchew kroimy w kostkę, dodajemy pieczarki, groszek zielony i sparzone żołądki, mieszamy.

  5. Wymieszane żołądki z groszkiem i marchewką wkładamy do przygotowanych osłonek termokurczliwych w równych częściach.

  6. Z ostałego wywaru przygotowujemy zalewę. Na 500 ml gorącego wywaru dajemy 70 g żelatyny doprawiamy zalewę solą, pieprzem i octem, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy zalewę i ostudzoną zalewą zalewamy włożone w osłonki żołądki z groszkiem i marchewką. Zawiązujemy ścisło batony.

  7. Parzymy 30 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie.

  8. Ostudzone batony wkładamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń