Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka borowiacka z delikatnym nadzieniem

Kaczka borowiacka z delikatnym nadzieniem

Autor: Katjuszkaaa

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 14

Dodano: 05.01.2012

Odsłon: 9318

Rarytas w moim regionie i nie tylko, idealna na uroczysty rodzinny obiad

Składniki

  • kaczka, 1 szt.
  • wątróbka drobiowa, 30 dkg
  • jabłko kwaśne, 3 szt
  • cebula, 3 szt
  • bułka mała, 1 szt
  • sól, pieprz, majeranek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyć ,osuszyć , natrzeć solą , pieprzem i majerankiem ,odstawić na kilka godzin. Przygotować farsz: bułkę pokroić w drobną kostkę ,usmażyć z niej grzanki, jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić, cebulę posiekać. Drobno pokroić wątróbkę, smażyć 5 min na gorącym oleju .Dodać do niej cebulę, grzanki i jabłka, krótko przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowaną kaczkę napełnić farszem, zaszyć, wstawić w brytfance do piekarnika. Piec około 2 godzin w temp 180 stC. W trakcie pieczenia podlewać wodą. Pod koniec pieczenia można dodać połówki jabłek napełnione konfiturą z borówek i razem zapiec.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń