Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaczka duszona z jabłkami i ziemniakami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Składniki
Mięso umyj, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, otocz w czosnku pokrojonym w plasterki i grubo posiekaną cebulą. Pozostaw na noc.
Przełóż mięso do dużego żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Jabłka umyj (nie obieraj ze skórki), pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Ziemniaki pokrój w kostkę, posmaruj je odrobiną oleju lub masła. Obłóż mięso jabłkami i ziemniakami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C. Polej mięso połową szklanki wody, wstaw do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
Od czasu do czasu oblewaj mięso sosem. Sprawdź, czy ziemniaki się upiekły. Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na 5 minut. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
CZAS: około 3 godzinyŹródło: Dobry Tydzień