Do góry

Dania główne Przepis na:

kaczka duszona z zurawina

kaczka duszona z zurawina

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2853

Dodano:

Odsłon: 6174

Pyszne danie miesne, do tego koniecznie "kluski slaskie wg Ewy" :-)) i czerwona kapustka zasmazana. jest troche z tym pracy, ale na pewno warto potem delektowac sie dobrym jedzeniem

Składniki

  • kaczka ( ja uzylam dwoch nozek)
  • Kucharek, papryka w proszku
  • 1 cebulka, 4 zabki czosnku, troche oleju
  • zurawina, 1 duza lyzka
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczke dokladnie myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje, oproszamy Kucharkiem i papryka. Odstawiamy na godzinke do lodowki.

  2. na dno gesiarki nalewamy 3 lyzki oleju, wkladamy porcje kaczki, pokrojony na plasterki czosnek i pokrojona w piorka sympatyczna cebulke. najpierw obsmazamy z obu stron, nastepnie podlewamy woda. Dodajemy duza lyzke zurawiany i dusimy na plycie pod uchylonym przykryciem ok 1 godziny 10 minut. W czasie duszenia uzupelniamy wode oraz w polowie czasu obracamy porcje miesa.

  3. Bardzo smaczne wraz z kluseczkami slaskimi wg Ewy, ktore serdecznie polecam :-) Do tego sos mysliwski - pycha.

  4. Zdjecie glowne wyszlo troche ciemne, ale juz nic sie nie da z tym zrobic, bo kaczka zostala zjedzona :-((

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń