Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 10

Smaczny pomysł na "Kaczka faszerowana"

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 1,5 kg)
  • pieprz
  • sól
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • sok z połowy cytryny
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • posiekane listki szałwii
  • posiekana natka pietruszki
  • olej. Sos:
  • 4 morele z puszki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 5 łyżek brandy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyj i wytrybuj. Natrzyj ją solą oraz pieprzem i włóż na godzinę do lodówki.

  2. Seler, cebulę i marchew oczyść, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy warzywa trochę zmiękną, zmiksuj je w blenderze.

  3. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie, żeby napęczniały. Orzechy połam na małe kawałki. Dorzuć do masy warzywnej, skrop sokiem z połowy cytryny i wymieszaj z ziołami.

  4. Nafaszeruj kaczkę przygotowaną mieszanką i zszyj nicią. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 190°C.

  5. Wszystkie na sos umieść w dużej misce, zmiksuj przy pomocy blendera i podgrzej.

  6. Gorącą kaczkę polej owocowym sosem i udekoruj morelami.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń