Do góry

Śniadania Przepis na:

Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 451 Ocena: 8988

Dodano:

Odsłon: 6495

uwielbiam ta wędlinę na kanapkach, sklepowe są tłuste i prawie nie zawierają mięsa, wiec postanowiłam zrobić to po swojemu.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Luzuję kaczkę całkowicie z kości, odcinam odstające nóżki i skrzydełka. Mięso z filetów delikatnie obijam młotkiem do schabowych i posypuje przyprawami i żelatyną. Następnie skórę z przyczepionymi do niej filetami z piersi zszywam w woreczek pasujący rozmiarem do posiadanego szynkowaru. Z serduszek i wątróbek zmielonych lub siekanych robię nadzienie, dodaje sparzoną i namoczoną żurawinę, doprawiam solą pieprzem i majerankiem i pozostałą żelatyną. Farsz wkładam do woreczka ze skóry i zaszywam.
    Faszerowaną kaczkę wkładam do woreczka do szynkowaru i do szynkowaru. Szynkowar zostawiam na noc w lodówce.

  2. Następnego dnia wyjmuje szynkowar z lodówki na godzinę przed gotowaniem, potem umieszczam szynkowar w wodzie o temperaturze maksymalnie 85 stopni, poziom wody powinien być wyższy niż mięso znajdujące się wewnątrz szynkowaru. Całość gotuje około 3 godzin, wystudzam na zewnątrz i znowu chowam do lodówki na noc.
    Żeby wyjąc mięso można polać szynkowar wrzątkiem.
    Może jest trochę czekania, ale w sumie niewiele się przy tym pracuje a efekt jest wyśmienity. Śmacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń