Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka faszerowana jabłkami

Kaczka faszerowana jabłkami

Autor: Kurier_TV

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8449

Dodano: 02.05.2010

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Kaczka faszerowana jabłkami"

Składniki

  • sprawiona kaczka (ok. 3 kg)
  • kilogram kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 dag migdałów
  • suszony majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa ziołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyj, osusz, całą natrzyj przyprawą ziołową, solą i pieprzem.

  2. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, po czym większość pokrój w drobną kostkę, a pozostałe na ćwiartki. Suszone śliwki namocz w ciepłej wodzie, a następnie potnij je na mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj i zeszklij delikatnie na rozgrzanym oleju. Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę i zrumień na rozgrzanej suchej patelni.

  3. farszu wymieszaj i napełnij nimi naciętą wzdłuż kaczkę. Zszyj ją nicią, umieść w brytfannie i wstaw na ok. 3 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

  4. Podczas pieczenia podlewaj mięso tworzącym się pod nim sosem, a około 20 minut przed wyjęciem z piecyka, dołóż resztę jabłek.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń