Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka faszerowana jabłkami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1068
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1068
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Składniki
Kaczkę opłucz, odetnij ostre końce skrzydeł, szyję oraz tłuste płaty. Natrzyj mięso solą, pieprzem oraz majerankiem od środka i z zewnątrz. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
Tłuszcz z kaczki stop. Jabłka obierz, pokrój na połówki, oczyść z gniazd nasiennych. Część jabłek włóż do środka kaczki, zaszyj lnianą nitką lub zepnij wykałaczkami. Tłuszcz z kaczki wlej do brytfanki. Ułóż tuszkę, polej tłuszczem, obłóż jabłkami.
Podlej wodą, nakryj naczynie. Piecz w zależności od wagi, czyli ok. godziny na kilogram mięsa. Od czasu do czasu polej kaczkę wytworzonym sosem. Jeśli chcesz, by była bardziej rumiana, pod koniec pieczenia posmaruj ją miodem i piecz jeszcze kilka minut. Podawaj z czerwoną kapustą.
Kaczka jest doskonała także z farszem z kaszki krakowskiej lub cielęciny (mięso na farsz przygotuje się tak, jak na kotlety mielone z dodatkiem natki). Sos do kaczki może być z gruszek i żurawin. Obrane gruszki pokrój, obgotuj, wymieszaj z półsłodkim dżemem żurawinowym.Źródło: Dobry Tydzień