Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka faszerowana jabłkami

Kaczka faszerowana jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Kaczka faszerowana jabłkami"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę opłucz, odetnij ostre końce skrzydeł, szyję oraz tłuste płaty. Natrzyj mięso solą, pieprzem oraz majerankiem od środka i z zewnątrz. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

  2. Tłuszcz z kaczki stop. Jabłka obierz, pokrój na połówki, oczyść z gniazd nasiennych. Część jabłek włóż do środka kaczki, zaszyj lnianą nitką lub zepnij wykałaczkami. Tłuszcz z kaczki wlej do brytfanki. Ułóż tuszkę, polej tłuszczem, obłóż jabłkami.

  3. Podlej wodą, nakryj naczynie. Piecz w zależności od wagi, czyli ok. godziny na kilogram mięsa. Od czasu do czasu polej kaczkę wytworzonym sosem. Jeśli chcesz, by była bardziej rumiana, pod koniec pieczenia posmaruj ją miodem i piecz jeszcze kilka minut. Podawaj z czerwoną kapustą.

  4. Kaczka jest doskonała także z farszem z kaszki krakowskiej lub cielęciny (mięso na farsz przygotuje się tak, jak na kotlety mielone z dodatkiem natki). Sos do kaczki może być z gruszek i żurawin. Obrane gruszki pokrój, obgotuj, wymieszaj z półsłodkim dżemem żurawinowym.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń