Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka nadziewana mięsem mielonym

Kaczka nadziewana mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1027

Dodano:

Odsłon: 1081

Wielkanocna kaczka nadziewana mięsem mielonym będzie hitem na świątecznym stole.

Składniki

  • 1 kaczka 2 kg
  • Farsz: 15 dkg wątróbki drobiowej
  • Farsz 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 udko z indyka
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • Sól do farszu
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli do natarcia kaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do Farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz.

  2. Całość mieszamy i nadziewamy naszą kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i wlewamy 2 łyżki oliwy. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny.

  3. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby przyrumienić kaczkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 marca mamy piękną kaczkę :) , a gdzie te zajączki? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń