Do góry

Dania główne Przepis na:

KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI ŚLIWKAMI I CEBULKĄ

KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI ŚLIWKAMI I CEBULKĄ

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3248

Dodano: 17.09.2010

Odsłon: 13836

Pyszna kaczuszka, którą pierwszy raz przygotował mi mój mąż:)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z kaczki usuwamy wnetrznosci i dobrze ją płukamy.

  2. nacieramy kaczkę solą i pieprzez na zewnątrz i w środku i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut

  3. w tym czasie kroimi w piórka cebulke

  4. na rozgrzną oliwe wrzucamy cebulke i smazymy az bedzie szklaca (nie przypalić)

  5. do zeszklonej cebulki dodajemy śliwki i wszystko dokładnie miewszamy

  6. nadziewamy kaczke cebulką ze sliwkami i dokładnie kaczke zamykamy( można ja zeszyć bawełnianą nitką lub dobrze zczepić wykałaczkami)

  7. tak przygotowaną kaczkę wkładamy do naczynia żarodopornego lub gęsiarki i polewamy ją po wierzchu oliwa.

  8. wkładamy na piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż kaczka bedzie miękka (około 2,5 godziny)

  9. co jakiś czas kaczkę nalezy podlać czerwonym winem.

  10. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 grudnia 2013 Ztakim nadzieniem i podlewana winem, musi być rewelacyjna :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 19 września 2010 Bardzo ciekawe i proste w przygotowaniu nadzienie;
Do ulubionych !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń