Do góry

Desery Przepis na:

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 27

Smaczny pomysł na "Kaczka pieczona w pomarańczach"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na świąteczny, wykwintny obiad dla całej rodziny. Przepis przysłała Irena Wolniewicz z Żyrardowa

  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Sprawioną kaczkę umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.

  3. Jedną pomarańczę obierz, podziel na cząstki. Wymieszaj z jabłkami, morelami, śliwkami i żurawiną. Napełnij kaczkę, otwór zszyj bawełnianą nicią. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

  4. Kaczkę ułóż w formie. Z kawałka pomarańczy i kawałka cytryny wyciśnij sok, skrop kaczkę, podlej kilkoma łyżkami gorącej wody. Przykryj.

  5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piecz około półtorej godziny. 15 min przed końcem odkryj, obłóż plastrami pomarańczy i cytryny.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń