Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 123
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 224
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 238
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 791
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 123
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 224
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 238
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 791
Składniki
Kaczkę natrzyj solą i masłem. Pomarańczę sparz, obierz cieniutko ze skórki, wyciśnij sok. Skórkę (uważaj, by nie miała białych części, bo będzie gorzka!) posiekaj, wymieszaj z majerankiem. Włóż do kaczki.
Kaczkę przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ok. 3 godzin. Zdejmij pokrywkę, polej kaczkę sokiem z pomarańczy i piecz 30–40 minut.
Sos: sok z 3 pomarańczy podgrzej z winem. Dodaj dżem i imbir. Zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Pomarańczę sparz, potnij na cieniutkie plasterki. Włóż na chwilkę do gorącego sosu. Ryż lub kaszę ugotuj z rodzynkami.
Pieczeń wyjmij na ogrzany półmisek, polej zagęszczonym sosem i obłóż plasterkami pomarańczy. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Z nadzieniem
Kaczkę możesz nafaszerować cząstkami pomarańczy (bez błonek) wymieszanymi z kawałkami jabłek i imbiru.Źródło: Naj