Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka w majeranku

Kaczka w majeranku

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 1277

Kaczkę przygotowywałam na wiele sposobów: w pomarańczach, z jabłkami i winem czy kaszą... Werdykt mojej rodziny jednoznacznie wskazał jako najlepszą właśnie kaczkę w majeranku. Przepis jest prosty a tajemnicą sukcesu tej potrawy jest po prostu odpowiednio wcześniej przygotowana kaczka.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy, dokładnie osuszamy i jeśli jest to konieczne usuwamy resztki piór pincetą.

    Następnie bardzo dokładnie nacieramy ją dość pokaźną porcją majeranku, soli i pieprzu wymieszanych w oleju. Tak przygotowaną kaczkę zostawiamy w lodówce na noc.

  2. Pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach w przykrytej brytfannie. Pod koniec pieczenia odkrywamy brytfannę żeby kaczka ładnie się zarumieniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń