Do góry

Desery Przepis na:

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 32

Sprawdzony przepis na "Kaczka w pomarańczach"

Składniki

  • 1 sprawiona kaczka (ok. 2 kg)
  • 3 pomarańcze
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • cząstki pomarańczy i mięta do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyj, osusz. Tuszkę w środku i na zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Pomarańcze polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Z 1 owocu wyciśnij sok. Cebulę obierz, potnij na cząstki, wymieszaj z sokiem i marynowanym pieprzem. Nadzienie włóż do wnętrza kaczki. Zepnij otwór wykałaczkami.

  2. Ułóż w brytfance grzbietem do góry. Podlej gorącą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 45 minut (łącznie będzie w piekarniku ok. 1 godz. i 30 minut).

  3. Drugą pomarańczę obierz, skórkę (bez białej wewnętrznej warstwy) potnij w bardzo cienkie paseczki, miąższ pokrój w plasterki. Z trzeciej pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj go z miodem oraz paseczkami pomarańczowej skórki.

  4. Po 45 minutach pieczenia kaczkę obróć i piecz dalej, smarując co ja- kiś czas miodową glazurą. Na 15 mi- nut przed końcem pieczenia kaczkę obłóż plasterkami pomarańczy. Temperaturę zwiększ do 225 st., by skórka się zrumieniła.

  5. Tuszkę kaczki wyj mij, wywar przecedź. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnym bulio nie, wlej do wywaru, zagotuj, ew. przypraw. Kaczkę przełóż na półmisek, polej sosem pomarańczowym, udekoruj cząstkami pomarańczy i miętą.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń