Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 32

Wypróbowany przepis na "Kaczka w pomarańczach"

Składniki

  • 1 sprawiona kaczka (ok. 2 kg)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 2 mielone goździki
  • 50 ml białego słodkiego wina
  • 4 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę opłucz, dobrze osusz, natrzyj solą oraz pieprzem – w środku i na zewnątrz. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Pomarańcze sparz, wytrzyj do sucha, jedną pokrój w plasterki, a z drugiej wyciśnij sok.

  2. Wymieszaj go z miodem, winem i goździkami. W brytfance rozgrzej masło. Włóż tuszkę. Zrumień ją ze wszystkich stron. Potem mięso polej mieszanką wina, miodu oraz soku.

  3. Kaczkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 2 godzin.

  4. Podczas pieczenia polewaj mięso sosem, który powstanie na dnie brytfanki.

  5. Jabłka umyj, wytrzyj, ok. 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do kaczki. Gotową kaczkę wyłóż na półmisek. Obłóż plasterkami pomarańczy oraz pieczonymi jabłkami. Udekoruj gałązkami majeranku.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń