Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka z grzybami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Udka kaczki umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i posiekanym drobno lub zmiażdżonym czosnkiem. Wstaw je przykryte na około godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej masło (ok. 2 łyżki). Przesmaż na nim cebulę, dodaj zamrożone kurki. Smaż, aż się zezłocą. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Duś, aż odparuje z nich woda. Zestaw z ognia, trzymaj w cieple.
Udka wyjmij z lodówki. Przysmaż na małej ilości oleju (kaczka jest tłusta) na mocniejszym ogniu, po czym zmniejsz ogień i duś ok. godz. Zlej nadmiar tłuszczu i dodaj kurki. Dopraw.
Rada: Jeśli chcesz, by udka miały chrupiącą skórkę, zamiast dusić, podpiecz je w piekarniku. W kuchni staropolskiej kaczkę przygotowywano zwykle z jabłkami. Pieczono całą tuszkę nafaszerowaną tymi owocami. Danie doprawiano dużą ilością majeranku.Źródło: Świat kobiety