Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z pomarańczami

Kaczka z pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 14

Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z pomarańczami"

Składniki

  • 4 piersi z kaczki po 160 g każda
  • 200 g soku z pomarańczy
  • 300 ml sosu ciemnego do pieczeni
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 odfiletowana pomarańcza
  • 400 g pumpernikla pokrojonego w drobną kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 600 g posiekanej czerwonej kapusty
  • 100 ml octu malinowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ostrym nożem natnij skórę na piersiach kaczki w kratkę. Połóż mięso na suchej patelni skórą do dołu i wytop tłuszcz. Przekręć na drugą stronę i podsmaż. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, oprósz solą oraz pieprzem i piecz w 160°C przez 15-20 min.

  2. Sok z pomarańczy gotuj, aż uzyska konsystencję syropu, dodaj sos ciemny, cukier, pomarańczę i pumpernikiel. Gotuj. Kapustę zblanszuj, odcedź.

  3. Dodaj ocet malinowy, olej, bulion, musztardę, cukier i posiekaną cebulkę. Mięso pokrój w plastry i włóż do sosu. Podawaj na sałatce z czerwonej kapusty.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń