Do góry

Desery Przepis na:

Kajmak

Kajmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 177

Dodano:

Odsłon: 1617

Przepyszne słodkie ciasto

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtek
  • 200gr masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 Szklanki cukru pudru
  • 0,5L śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op Śmietan Fix
  • 1 op płatków migdałowych
  • 1 puszka masy kajmakowej ( najlepsza Gostyń)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, masło, żółtka, proszek i cukier puder łączymy razem i wyrabiamy. Lepimy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie dzielimy na dwie części.

  2. Na blachę dajemy papier do pieczenia. Rozwałkowany kawałek umieszczamy na blache, dziurkujemy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 min na złoty kolor. Po upieczeniu tak samo robimy z drugą częścią.

  3. W między czasie przygotowujemy masę śmietanową: ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder 1 łyżkę i śmietan fix.

  4. Po ostygnięciu ciast, na pierwsze wykładamy masę ze śmietany, dalej przykładamy ciasto posmarowane masą kajmakową. Kiedy mamy wszystko gotowe posypujemy migdałami i na kilka godzin odstawismy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń