Do góry

Desery Przepis na:

Kajmakowa delicja

Kajmakowa delicja

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Kajmakowa delicja"

Składniki

  • Biszkopt (na blaszkę 24 x 38 cm): 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu. Krem:
  • kostka masła
  • puszka masy kajmakowej (krówkowej). Oraz:
  • słoik wiśni drylowanych w syropie
  • biszkopty
  • 3/4 szkl. kawy
  • 1/4 szkl. wódki
  • galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka mieszam w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Ciasto wylewam na blaszkę, piekę 20-25 min w 180°C. Ostudzony biszkopt nasączam kawą wymieszaną z alkoholem.

  2. Krem: miękkie masło ucieram, dodając powoli masę kajmakową. Biszkopt smaruję najpierw warstwą kremu, a następnie układam osączone wiśnie i biszkopty nasączone w kawie.

  3. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do zastygnięcia.

  4. 30 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 zł • Przepis na 20 porcji

  5. Anna Bratek z Opola

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń