Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 151
Polecam.
Odsłon: 783
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 119
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 151
Polecam.
Odsłon: 783
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 119
Składniki
Zrobić ciasto: mąkę, posiekać z masłem, dodać cukier puder, przetarte przez sitko żółtka i wanilię. Szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. 2. Odłożyć 1/4 ciasta, resztę rozwałkować na owalny placek. przełożyć na przykrytą pergaminem blachę. Brzegi placka posmarować roztrzepanym jajkiem, dokleić do nich ozdobny wałeczek uformowany z odłożonego ciasta. Powierzchnię wałeczka posmarować pozostałym jajkiem. Upiec na złoty kolor w temp. 200°C. Gorący mazurek zsunąć na deseczkę. 3. Zrobić kajmak: ciągle mieszając gotować śmietankę z cukrem, aż masa zgęstnieje (kajmak jest gotowy, gdy kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się). Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać miękkie masło i wanilię, ucierać jeszcze przez chwilę. Szybko polać przestudzony mazurek. Udekorować czekoladowymi jajkami i stopionymi polewami.