Do góry

Desery Przepis na:

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie.

Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 1766

Dodano:

Odsłon: 1360

Pyszny sernik kajmakowy na kruchym cieście z bakaliami. Polecam na podwieczorek, dla gości i na świąteczny stół.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • pół szklanki rodzynek
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 puszka masy kajmakowej (40 dag )
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka kaszy manny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąka pszenną i przekładamy je do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy oba budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy.
    Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

  3. Tak wykonaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.

  4. Następnie sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
    Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

  5. Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.

    Moje rady:
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
    Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 01 lutego Z kajmakiem piekłam ale spód - to dla mnie nowość. Trzeba wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 stycznia Pyszny,uwielbiam serniki,a zdjęcie cudne,takie już wiosenne:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 28 stycznia Jeśli widzimy kajmak, od razu jesteśmy kupieni! :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 27 stycznia Wygląda bardzo pysznie z kajmakiem i takim spodem, mniam.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 stycznia Jak będziesz robiła same serniki, to najadę Cię z całą rodziną i co będzie :D To tylko dwadzieścia parę minut drogi, przez obecną zimę może trochę dłużej ;)
Super serniczek, a ten dodatek kajmaku i bakalii jest rewelacyjny.
Jest sernik i jakaś kawka w filiżance, więc biorę - PYCHA :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń