Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowa karpatka z truskawkami

Kakaowa karpatka z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 5969

Uwielbiam karpatkę, a że rozpoczyna się sezon truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny.

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 250 ml wody
  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jajek L
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 750 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g truskawek
  • Cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone:
    Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut.
    Krem:
    Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną.
    Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 maja Obłędna wariacja na temat karpatki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń