Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowa szarlotka.

Kakaowa szarlotka.

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7639

Dodano: 15.02.2014

Odsłon: 5218

Pyszne ciacho.

Składniki

  • biszkopt 6 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250 ml śmietanki tortowej 36%
  • polewa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy biszkopt to wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy (26 cm ), pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, wkładamy do rondelka podlewamy 4 łyżki wody jak jabłka są mało soczyste i gotujemy ciągle mieszając, jak są miękkie wsypujemy jedną galaretkę truskawkową, zestawiamy z ognia i mieszamy by nam się rozpuściła galaretka, odstawiamy do wystygnięcia.
    Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół, na dolny blat smarujemy jabłka i czekamy by nam zastygły.

  2. Rozpuszczamy drugą galaretkę w pół szklanki gorącej wody, gdy jest chłodna ubijamy na sztywno śmietankę i wlewamy chłodną galaretkę. Masę wykładamy na jabłka i przykrywamy biszkoptem.
    Na całość możemy zrobić polewę, u mnie: 3 łyżki śmietany 18% , 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru gotujemy do rozpuszczenia składników, na koniec dodajemy 1 czubatą łyżkę kakao, mieszamy i wylewamy na ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń